Ιστορικό Ομίλου

Μεταγγίζουμε τις βασικές αρχές και αξίες της ναυτοσύνης

Τριάντα και κάτι χρόνια μετά την ίδρυση του το 1938, ο Ναυτικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου είδε το «σπίτι» του να γκρεμίζεται από μπουλντόζες στο πλαίσιο του αλόγιστου μπαζώματος του Φαληρικού όρμου, το 1968.

Αν και ουσιαστικά “άστεγος” από το 1968, ο Όμιλος δεν ανέκοψε ποτέ τη δυναμική πορεία του

Το γεγονός αυτό, όσο και τραυματικό, δεν ανέκοψε την πορεία του. Λειτουργώντας από ένα πρόχειρο κατάλυμα, τα επόμενα 50 χρόνια «έμαθε τη θάλασσα» σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες, καλλιέργησε τις αρχές και τις αξίες της ναυτοσύνης, ανέλαβε και υλοποίησε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τοπικές και διεθνείς, ανέδειξε αθλητές, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, αποδεικνύοντας πως όπου υπάρχει όραμα, πίστη κι αγάπη για το αντικείμενο, όλα είναι δυνατά.

Σήμερα, μετά από σχεδόν 80 χρόνια πετυχημένης πορείας, ο ΝΟΠΦ πιστεύει πως δικαιούται να διεκδικεί μια μόνιμη στέγη, άξια της δράσης και του ονόματός του. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξασφαλίσει την άδεια για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων 300 τμ, που έχουν ήδη σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Ομίλου, σήμερα, αλλά και στο φιλόδοξο μέλλον του.

Δραστήριος για 80 χρόνια σε πολλά επίπεδα

Η δράση του ΝΟΠΦ εκτείνεται σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς:

 • Σχολές ιστιοπλοΐας
  Από τις Σχολές Ιστιοπλοΐας του ΝΟΠΦ στα 80 χρόνια της πορείας του έχουν αποφοιτήσει συνολικά πάνω από 50.000 παιδιά και από την Σχολή Ανοικτής Θαλάσσης, από το 1979 που λειτουργεί,  γύρω στους 10.000 ενήλικες.
 • Αθλητικό Τμήμα
  Οι αθλητές του Ομίλου έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους σε  τοπικό και διεθνές επίπεδο, ανάμεσά τους, Πανελληνιονίκες, Ευρωπαϊκοί και  Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες.
 • Happy Sailing
  Διάθεση σκαφών Ολυμπιακών κλάσεων για μέλη που θέλουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα και να περάσουν μερικές ώρες στη θάλασσα. 
 • Summer Camps
  Απασχόληση των μικρών φίλων τους καλοκαιρινούς μήνες με στόχο να εξοικειωθούν με το θαλασσινό στοιχείο και να μυηθούν στη ναυτοσύνη.
 • Διοργάνωση αθλητικών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων
  Έχει αναλάβει και διεξάγει με επιτυχία Πανλλήνιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες καθώς και Παγκόσμια πρωταθλήματα.
 • Φιλοξενία αθλητικών σκαφών
  Τα μέλη του ΝΟΠΦ έχουν το δικαίωμα να ελλιμενίζουν τα αθλητικά σκάφη τους στο χώρο του Ομίλου.